Jernbanebroer over Remstrup Å

Fra WikiSilkeborg
Version fra 8. okt 2010, 22:22 af Lis Thavlov (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

I 1871 åbnede det statsejede Jysk-Fyenske Jernbaneselskab banestrækningen fra Skanderborg til Silkeborg.

Det var oprindeligt meningen at spare den dyre bro over Remstrup Å og lægge en endestation ved Nåege. Det vakte stor forbitrelse i Silkeborg, som på denne måde ikke ville så meget gavn af jernbanen. Protesten hjalp, idet daværende indenrigsminister J.B.S Estrup gik ind for, at byen fik sin station der, hvor den nu ligger.

Det krævede imidlertid en stor støbejernsbro, og den måtte købes i England. I løbet af 1870 kom broen på ca. 75 meter via Århus til Silkeborg. Fra Århus blev den fragtet på 17 vogne. Det var et gigantisk projekt. Denne jernbanebro havde sider med lukkede stålplader.

Ældste jernbanebro.jpg

Lørdag 15. april 1871 kom lokomotivet for første gang til Silkeborg. Lokomotivet var blomster- og flagsmykket, da det kørte over broen og videre til den nye station, hvor folkemængden ventede med musikorkester og hurraråb. Alt gik planmæssigt, og de følgende uger afprøvede man i alle detaljer, om jernbroen også var stærk nok til større belastning. Broen viste sig at være perfekt, og Silkeborg fik som planlagt regelmæssig jernbanedrift fra 2. maj 1871.

Togene kørte to gange dagligt mod Skanderborg. Om formiddagen kl. 9.45 og om eftermiddagen kl. 15.40. Turen til Skanderborg tog fem kvarter. Fra Skanderborg kom der ligeledes to tog daglig. Billetkontoret åbnede tre kvarter før togafgang, rejsegods skulle indleveres senest et kvarter før afgang, og passagerer skulle have løst billet senest fem minutter før afgang. Passagererne havde mulighed for at køre på 1., 2. eller 3. klasse. Prisen var for en enkeltbillet henholdsvis 88 skilling (185 øre), 64 skilling (134 øre) og 40 skilling (84 øre). En returbillet på 3. klasse kostede 64 skilling (134 øre), og returbilletterne gav en væsentlig rabat i forhold til enkeltbilletterne.


Da Langåbanen blev etableret i 1908, blev den gamle bro skiftet ud og erstattet af en magen til den ny Langåbane-bro - med gitterværk der stadig er  broernes særkende.

I Silkeborg Kommunes planer for en trafikal fredeliggørelse af midtbyen indgik som et centralt element at forlænge Drewsensvej i østlig retning gennem Nordskoven ud til Århusvej. Dette indebar, at der blev anlagt en ny vej- og stibro over Remstrup Å. Efter en indstilling fra borgere i kommunen besluttede Kulturarvsstyrelsen i 2010 at frede de to jernbanebroer.

De to en-sporede jernbanebroer er bygget af Allerup Ny Maskinfabrik i Odense, der var en af de mest fremtrædende brobyggervirksomheder i perioden.



De to broer ved siden af hinanden har en overbygning, der kan ses som filigranarbejder i pladejern med de stærke skråstivere og den lette buekonstruktion. Forekomsten af forstærker denne fremtræden.