Relief på Jyske Bank

Fra WikiSilkeborg
Version fra 15. sep 2021, 12:27 af Lis Thavlov (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Relieffet i gavlen på Jyske Banks bygning

Bygningen Vestergade 8B blev bygget til at huse Silkebog Bank i 1907 af arkitekt J.P. Jensen-Wærum. En meget synlig del af bygningen er et relief i trekantgavlen med antikke figurer, som formentlig, udover deres kunstneriske værdi også skal repræsentere forskellige dele af bankens virksomhed.

Relieffet består af tre figurer. Den højre er Mercur eller Hermes, han kan kendes på vingerne. Hermes er en græsk gud for købmænd og handel - men sjovt nok også for tyvene og den tilsvarende gud hed i Rom Mercur.

De to andre figurer er sværere at sætte navne på. Midtjyllands Avis spurgte i 1990 Hanne Westergaard ved Statens Museum for Kunst om navnene på figurerne. Svaret er ikke klart, men hun gætter på at figuren til venstre skal repræsentere landbruget på grund af den tydelige plov som er mellem denne og kvindeskikkelsen.

Bagved figuren ses dog også et tydeligt tandhjul som leder tankerne hen på mod industri. Derfor kunne noget tyde på at figuren nærmere, end landmand, skal forestille at være smed. I så fald ville navnet på figuren være Hefaistos som er den gæske mytologis gud for smedekunst.

Kvindefiguren i midten er der også en vis usikkerhed om. Hanne Westergaard fra Statens Museum for Kunst foreslår det kunne være gudinden Pecunia - pecunia betyder penge/kvæg på latin, men i følge Salmonsens Leksikon var det muligvis også navnet på en gudinde. Pecunia passer jo godt på en bank.

Men da der ikke er andre leksika der nævner Pecunia som gudinde er det også værd at overveje andre. Ser man sig lidt omkring i det græske mytologiske univers falder øjnene på gudinden Tyche som er velstandens og lykkens gudinde. Tyches kendes i den romerske mytologi under navnet Fortuna. Og velstandens og lykkens gudinde passer jo også ganske godt til en bank.