Svejbæk Færgegård

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Svejbæk Færgegård set fra Svejbæk Snævringen.

Svejbæk Færgegaards historie daterer sig tilbage til 1864, hvor Jens Johansen fik bevilling til at drive et traktørsted for de mange pramfolk, der fandtes på søerne på det tidspunkt.

Grunden med den oprindelige stråtækte bygning blev udstykket i 1864 fra den nærliggende Svejbækgård, som tilhørte kroværtens far.

"Hjejlen", som var kommet til i 1861 bidrog efterhånden også til at der kom turister til stedet, da Hjejleselskabet byggede en anløbsbro i snævringen. Senere var der i mange år endvidere en bro til selskabets udlejningsbåde længere inde i snævringen.

En robåd besørgede i mange år transporten af post, fragt og enkelte passagerer mellem Færgegaarden og de spredte beboelser på vestsiden af snævringen, og byen Svejbæk på østsiden. Denne lille færge, der dog bestemt ikke var nogen guldgrube for Svejbæk Færgegaard, blev indstillet i 1953.

Omkring 1910 solgtes Færgegården til købmand Mehl i Silkeborg, der allerede i 1913 videresolgte den til Niels Jensen, Svejbæk. Han solgte den i 1915 til Peter Salomonsen, hvis familienavn i en menneskealder var knyttet til stedet, der blev kendt landet over for "de berømte Svejbæk-ål", senere sammen med Onkel Peters Hus (nu Ålekroen) på modsatte bred.

Svejbæk Færgegaard blev i 1934 udvidet så man kunne have overnattende gæster, men den 26. juli 1939 lagde en storbrand hovedparten af bygningerne i aske, dog lykkedes det at redde en stor del af indboet.

Allerede i 1940 stod et nybygget hotel klar til indvielse (de nuværende bygninger), disse var dog i 1945 kortvarigt beslaglagt af tyskerne.

I 1956 overtog sønnen, Eigil Salomonsen driften af hotellet, der udvidedes i 1963 til helårshotel med plads til 32 gæster.

I 1971 afløste Gert Kjeldsen Salomonsen-familien som vært, indtil han i 1975 solgte stedet til Hvidovre Kommune, som omdannede hotellet til kursus- og feriecenter, og her sluttede samtidig over 100 års hotel-historie.

I 1976-77 grundlagde den tidligere hotelvært, Eigil Salomonsen, det, der i dag er Skyttehusets Camping og Cafeteria på en del af Svejbæk Færgegaards jorder, der ikke fulgte med i handelen i 1971.

Hjejleselskabets anløbsbro, der oprindelig bar navnet Svejbæk Færgegaard, ændrede i starten af 1990´erne navn til Skyttehuset, for at undgå at Svejbæk-navnet skabte forvirring blandt turisterne.

Adresse: Svejbækvej 5