Silkeborg Elværk

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Graderværk eller køletårn ved Silkeborg Elværk opført i 1926.

Silkeborg Elektricitetsværk er fra 1911. Det blev bygget af Silkeborg Kommune på adressen Hostrupsgade 41B for den formidable sum af 346.000 kr. Kommunen ydede rabat på tilslutning hvis man straks meldte sig, derfor var der tilmeldt 808 aftagere med over 8000 lamper fra starten. Man registrerede til at begynde med lamper, fordi man regnede med, at forbrugerne skulle betale efter antallet af lamper. Det blev dog lavet om inden værket begyndte at producere, så man fra starten fik regning efter forbrug. Man begyndte med en pris på 35 øre pr kwh for lys, mens maskiner slap billigere med priser helt ned til 10 øre. I forhold til moderne priser var strømmen utrolig dyr - udregnet med Danmarks Statistiks Prisindeks kostede en kwh ca. 22,50 kr. i nutidspriser. Men elværket var også en stor investering for kommunen og elektricitet var en ny og smart energikilde, der var bedre end gas på flere områder, ikke mindst til lys og motorkraft. Den første strøm blev leveret den 8. november 1911 og den første kunde der blev tilsluttet var alderdomshjemmet på Sanatorievej.

Man havde bygget elværket inde midt i byen, for at gøre det lettere at distribuere strømmen til forbrugerne. Bygningen er i sig selv lidt af en arkitektonisk perle, hvor man stadig kan se indretningerne til datidens teknologi. Murene er bygget med en granitkant øverst mod taget for at forhindre rystelserne fra maskinerne i at ødelægge bygningen.

Strømmen blev ved åbningen produceret på to danskbyggede dieselmotorer på hver 165 hestekræfter. I 1917 blev disse to suppleret af endnu en dieselmotor på 300 hk. Samtidig købte man et brugt svensk lokomobil med en kraft på 100 hk for at kunne forsyne byen selv hvis der blev mangel på olie. Da olien forsvandt i novembher 1917 overtog lokomobilet, der blev fyret med tørv. Byen klarede sig i gennem vinter 1917/1918 uden at mangle strøm. Dog var lys til reklamer og den slags forbudt.